Edamame – co to jest? Nowość w Haiku Sushi!
Prosta, ale jakże pyszna przystawka pasująca do każdego rodzaju sushi. Edamame to strąki młodej soi, gotowane wyłącznie w wodzie z solą morską, podawane na ciepło, lekko słone, zielone i mega smaczne (przynajmniej według mnie, a nie należę do osób jedzących wszystko 😉 )
Dla osób zwracających uwagę na swoją dietę, ucieszy informacja, że zawiera dużą ilość białka, błonnika, kwasów omega-3, witaminy K, kwasu foliowego i manganu. Podawane u nas Edamame to porcja 200 gram, czyli jedynie 242 kcal i zaledwie 10 g tłuszczu! – dobra informacja dla osób będących na diecie.
Soja jest jednym z najpopularniejszych składników kuchni Japońskiej, jednak pierwsza wzmianka o edamame pochodzi dopiero z 1275 roku, czyli wcześniej albo jedli ją w takiej formie, ale o tym nie pisali, albo dopiero w XIII wieku odkryli to gastronomiczne jakże proste w przygotowaniu cudo :O To co dla nas jest ważne, to żeby zjeść je w ten sam dzień w którym jest przygotowane, bo po ok 10 godzinach traci swój pierwotny smak i część wartości odżywczych, poza tym każdy wie, że świeże najlepsze.
Mamy dla Was jeszcze jedno ciekawe zastosowanie dla edamame, bo bardzo dobrze smakuje z piwem, więc jeśli chcesz, żeby Twój mężczyzna zamienił przekąskę w postaci chipsów na coś zdrowszego i bardziej pożywnego, zafunduj mu edamame. Jak raz spróbuje, na pewno się do niej przekona.
Brak komentarzy