PRAWDY I MITY O SUSHI
Mnoży się wiele pytań dotyczacych sushi m.in. Skąd tak naprawdę pochodzi sushi? Czy trzeba jeść je tylko pałeczkami?Czy to jest surowe? Itp.
Przedstawiam kilka mitów, wyssanych z palcam które z sushi nie mają nic wspólnego
Sushi jemy tylko pałeczkami?
– Otóż nieprawda. Sushi można jeść również palcami. Jednak trzeba trzymac się pewnej zasady – nigdy nie pozostawiamy na talerzu ugryzionego kawałka. Należy go zjeść w całości. Nie wstydzimy się jedzenia palcami, gdyż Japońska etykieta na to pozwala.
Czy sushi pochodzi z Japonii!
– Okazuje się że jest to nie prawda. Korzeni sushi powinniśmy
doszukiwać się w Chinach.
Japoński imbir występuje w dwóch odmianach, białej i różowej?
– Blef. Imbir występuje tylko w kolorze białym. Jeśli napotkacie go w kolorze różowym może to świadczyć że był marynowany.
Tylko ryż można maczać w sosie sojowym?
– Sos sojowy jest podawany nie tylko po to aby maczać w nim ryż, sos
podawany jest głównie po to aby moczyć w nim kawałki ryby lub wodorosty.
Sushi to tylko jeden wyraźny smak?
– Okazuje się że głównie chodzi o zbilansowanie wszystkich składników a sushi to suma wszystkich smaków.
Czy imbir marynowany to tylko ozdoba?
– dzięki marynowanemu imbirowi można oczyścić kubki smakowe, podkreśla on walory smakowe.
Wszystkie odmiany ryżu są dobre do przyzadzania sushi?
– Niestety ale nie,najlepsza jest odmiana, o krótkich ziarnach. W Europie stosuje się ryż Nishki.
Zanim rozpoczniesz konsumpcję sushi wymieszaj sos sojowy z wasabi. Nigdy tego nie rób. Niestety taka praktyka nie należy do najbardziej eleganckich i jest przejawem nieznajomości zasad zachowania przy stole.
Sushi pomijamy tylko wodą?
-przy spożywaniu sushi nie wskazane jest popijanie. Restauracje serwują jednak do tej potrawy zieloną herbatę, napój aloesowy – delikatny, słodki napój winogronowy z pływającymi kawałkami miąższu lub wino śliwkowe. Wino można kupić w niektórych sklepach z alkoholami, nazywa się choya silver .
Sushi to surowa ryba?
– Nieprawda. Składniki mięsne jak i rybne najczęściej są surowe, ale nie muszą takie być i nie jest to cechą charakterystyczną sushi.
Sushi – znaczy kwaśny ryż oraz taki skropiony octem.
Czy wypada siorbać?
-Okazuje się że jak najbardziej siorbanie jest mile widziane w japońskich restauracjach. Oznacza one, że komuś bardzo smakuje spożywana potrawa i to forma pochwały dla kucharza.
Odmiany sushi powstały w Azji?
-Niezupełnie – np.California Maki powstały w USA w latach osiemdziesiątych.
Mistrzami sushi mogą być tylko mężczyźni?
-Choć Japonia jest krajem bardzo konserwatywnym i dbającym o ciągłość tradycji kobiety coraz częściej stoją za okrągłym rolling-barem w charakterze itama.
W ciągu lat okazało się, że kobiety poprzez większe zdolności manualne potrafią przygotować sushi sprawniej niż niektórzy mężczyźni.
Obecnie popularne są restauracje gdzie sushi serwują wyłącznie kobiety i to nie tylko w Japonii,
1 komentarz
Świetna strona warto to zaglądać nie tylko miłośnikom sushi.