Czerwone wino i Sushi?
W dzisiejszych czasach, każdy szuka pretekstu, aby pić więcej czerwonego wina :). Stare powiedzenie o tym, że „białe wino jest do ryb, czerwone wino do czerwonego mięsa” powoli traci na znaczeniu w stosunku do miłośników wina i ryb :). Czerwone wino jest przedmiotem wielu opublikowanych medycznych badań sugerujących, że związki występujące w tym napoju pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce i jest pomocny w profilaktyce pewnych typów nowotworów.
A teraz, niektórzy fani Sushi nie myślą już schematowo na tym polu. Chociaż sake, piwo, herbata zielona i białe wina musujące są już dawno zaakceptowane przez miłośników Sushi. Czerwone wino coraz częściej zyskuję więcej zwolenników nie tylko u kucharzy, którzy lubią eksperymentować ze swoimi potrawami. Jedne z najbardziej znanych restauracji na świecie takie jak chociażby Sushi-Ko i Nobu posiadają w swojej karcie win ich czerwoną odmianę co może wskazywać na sugerowanie klientowi czerwonego wina w połączeniu z Sushi.
Brzmi jako dziwaczne połączenie? Być może to stwierdzenie nie jest dalekie od prawy. Chociaż, wino pinot noir i łososia nie są sobie obce. Łosoś z grilla jest często wymieniany jako dobre połączenie do tego wina. Stąd właśnie pomysł, żeby połączyć świeżego lub nawet wędzonego łososia w sushi z czerwonym winem.
Osobiście uważam, że pomysł ma wielkie perspektywy. Uwielbiam wino. Uwielbiam czerwone wino 😉 Uwielbiam Sushi. Kiedy Sushi jest jedzone prawidłowo – nie zatapiane w sosie sojowym oraz bez nadmiernej ilości wasbi – taka kombinacja może być dość ciekawa.
Wędzona kaczka i łosoś są moimi ulubionymi kombinacjami z w Sushi w połączeniu z czerwonym winem
1 komentarz
A pewnie, ja zaraz spróbuje ?