Sos Unagi Kabayaki – 2 przepisy
Sos Ungai (węgorz)Kabayaki jest rzadko wykonany w domu. Kości węgorza w bulionie, sos sojowy, wino ryżowe, cukier są bazą tego doskonałego sosu(przepis 1- przepis 2 bez kości:)).
Sos ten wykorzystywany jest jako jeden z procesów przygotowywania grillowanego węgorze Unagi.
Niektóre restauracje nie zmieniają mieszanki tego sosu od ponad 100 lat.
Na rynku istnieje wiele odmian sosu 🙂 ale przynajmniej raz warto zrobić swój własny i porównać aby przynajmniej porównać wartości smakowe.
składniki:
węgorz kości
sos sojowy
wino ryżowe
cukier
przepis:
Griluj kości węgorza aż będą brązowe – umieść je w gotującym winie ryżowym i do wszystkiego dodaj sos sojowy i cukier. Gotuj do momentu utworzenia się z mieszanki „syropu”. Potem oddziel od kości.
Delektuj się gotowym sosem 🙂
#2
Kabayaki jest też powszechnym sposobem gotowania ryby. Filety pozbawione kości polewa tym słodkim sosem.
składniki:
1/2 filiżanki sosu sojowego
1/2 szklanki mirin
1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Wlać wszystkie składniki do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Wyłącz ciepło i poczekaj jak sos wystygnie i odparuje.
Smacznego!
2 komentarze
China has also reduced the number of people in its militias from 10 million to 8 million during the same period, said General Liang Guanglie.
Jakie są proporcje składników z unagi???