Zupa miso
Miso jest to tradycyjna japońska zupa, którą można przyrządzać na wiele różnych sposobów, jest bardzo smaczna i zdrowa, a przede wszystkim pożywna. Mnogość rozwiązań powoduje, że można ją jeść codziennie w różnych postaciach przez co nigdy się nie nudzi!:)
Klasyczna zupa jest przygotowywana na wywarze dashi, który jest wywarem z owoców morza – rybek bonito (odmiana tuńczyka), w postaci płatków katsobushi i wodorostów kombu. Można też ją przygotować na samej wodzie lub wywarze grzybowym, z grzybów shitake.
Świeże dashi, przyrządzane w warunkach domowych jest dzisiaj rzadko przyrządzane nawet w samej Japonii, gdzie popularność zyskały gotowe wywary w sproszkowanej lub płynnej formie.
Dzisiaj przedstawię Wam klasyczną wersję zupy miso, która składa się z tofu, wodorostów wakame oraz pora. W przyszłości podam wam jeszcze kilka innych wersji tej pysznej zupki, między innymi z grzybami, rybami czy sezonowymi warzywami.
Niezbędna będzie pasta miso – pamiętajcie, że zależnie od rodzaju i marki różni się smakiem, dlatego też ilości które podaję są „na oko” i zależą od waszych preferencji. Do wyboru mamy żółtą, białą lub czerwoną pastę. Żółta jest słodsza i bardziej kremowa natomiast czerwona jest bardziej słona i mocniejsza w smaku.
Lista zakupów:
– szklanka bulionu dashi/osobę
– łyżeczka ciemnej pasty miso/osobę (20-30g)
– 50g tofu/osobę
– łyżeczka suszonych wodorostów/osobę
– por
Przygotowanie:
- Tofu kroimy w kostkę i wkładamy do miseczek, w które będziemy nalewać zupę.
- Bulion dashi zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień.
- Wodorosty moczymy w ciepłej, przegotowanej wodzie.
- Pora kroimy na bardzo cienkie paseczki.
- Rozcieramy pastę miso z odrobiną bulionu i wody
- Do gorącego bulionu dashi wrzucamy wszystkie przygotowane składniki i ogrzewamy mieszając około 1-2 minuty – nie gotujemy!
- Na sam koniec dodajemy pora i przelewamy zupę do miseczek.
Zupa miso powinna być przygotowywana na bieżąco, na świeżo. Odgrzewana traci swój wyborny smak.
Smacznego!
2 komentarze
A jakie tofu?
Polecany tofu wędzone 🙂