Dzisiaj zapraszam na odświeżającą, letnią, zdrową sałatkę z wodorostów. Pamiętacie, że zawiera dużo błonnika, mikroelementów i witamin? A więc, do roboty!
Pomimo tego, że wodorosty wciąż nie cieszą się u nas wielką popularnością, to prostota ich przyrządzenia z pewnością nakłoni wszystkich czytelników do wypróbowania tego pysznego i szybkiego przepisu.
Danie w 15 minut? Proszę bardzo!
Lista zakupów:
– miks wodorostów – w Polsce jeszcze wciąż trudne do uchwycenia, więc jeśli będziecie mieli trudności z ich odnalezieniem zakupcie tylko wodorosty wakame.
– półtorej łyżki octu ryżowego,
– łyżka sosu sojowego,
– łyżka oleju sezamowego,
– łyżka cukru lub miodu,
– szczypta soli do smaku,
– pół łyżeczki soku imbirowego,
– łyżka nasion sezamu,
– ćwiartka szalotki,
– opcjonalnie szczypta chili.
Przygotowanie:
- Namocz wodorosty w dużej misce- jeśli wolisz je bardziej chrupkie pozostaw je w wodzie 5 minut, jeśli bardziej miękkie- 10 minut.
- Najważniejsze to sos- wymieszaj ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, miód/cukier. Dodaj przyprawy i wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Odcedź wodorosty, tak aby nie były przesiąknięte wodą i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Dodaj następnie do wodorostów przygotowany dressing, posyp wszystko sezamem i dodaj pokrojoną uprzednio w kosteczkę cebulkę.
Gotowe!
Sałatka ta jest świetnym pomysłem na przystawkę – często jest serwowana w restauracjach w oczekiwaniu na danie główne – sushi, czy też zupę. Możemy też tak przygotowaną przekąskę zabrać na lunch!
Może być też dodatkiem do innych japońskich potraw, gdyż świetnie komponuje się z ryżem i mięsami, czy też jako dodatek do tofu.
Smacznego!
1 komentarz
[…] A może sałatkę z wodorostów? […]